så här slutar elitseriens grundserie 2009/ 2010

då var det dags för tippning, det är alltid svårt innnan säsongen att veta hur det kommer att se ut senare i vår.. dessutom tycker jag att det aldrig har vart så svårt som iår. riktigt jämt känns det som. men jag ska göra min bedömning så får vi se hur det går.

1. Hv71

det säger jag inte bara för jag är Hv-fan. Det är alltid svårt att välja en segrare ur dom "4 favoriterna" som alltid är med i toppstriden nu om åren. Hv71 har bredden, och stommen kvar från i fjol. Tappade tyvär en viktig backkugge i mikko louma, som ersatts av Janne Niinimaa. Ledin och ward återkommer denna säsong, och det säger ju ett och annat.. har en av sveriges bästa målvakter och forwardssidan ser grym ut!
försäsongen säger inte så mycket egentligen, men Hv har spöat alla förväntade topplag än så länge och det är possitiva vibbar inför säsongen.

2. Frölunda

Laget har egentligen ingen svaghet, snarare tvärt om. har forwards så det skulle räcka till två lag. har visserligen en av sveriges bästa målvakter i Johan Holmqvist, MEN han är aldeles på tok för ojämn om det ska räcka till guld.
Har värvat friskt under sommaren och är helt klart med och slåss om guldet om Dahlén får ihop lagbygget som han ska. tunga namn som Per-Johan Axelsson och Joel Lundqvist är inte att leka med.

3. Linköping

Tar emot att skriva att LHC kommer vara med i toppen, men allt annat än topp 4 är en flopp. LHC har bäst lag på papperet, men man ska ju få spelet att stämma också. Det tycker inte jag att LHC har visat än så länge, men det tar tid att få de nya spelarna hem stadga i laget och spelstilen. Får hem poängmaskinen Tony Mårtensson samtidigt som man behåller Hlinka & Hlavac. NHL meriterade Niklas Hävelid förstärker backsidan också. 

4. Djurgården

skratta bäst man vill, men Djurgården blir årets joker. Hårde Hardy är tillbaka i stockholms stolthet och har fått igång sitt lag ordentligt! vann nyligen Nordic Trophy och spöade förväntade topplag som LHC och frölunda med klara siffror. Har inte värvat mycket iår och har kvar sin stomme från förra säsongen. Markus Nilsson vänder tillbaka till moderklubben efter flera år i NHL. Viktigt att Riddervall i målet kliver fram iår. Kanske är detta vändningen för hockeyn i stockholm. Djurgården blir deffenitivt att räkna med iår.

5. Färjestad

Har tappat förra säsongens bästa målvakt, Jonas Gustavsson och har samtidigt inte ersatt honom med en ny klass målvakt, det blir Färjestads fall iår. Utan bra målvakt vinner man inget sm-guld, så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Har värvat sanny lindström, viktig back som inte klarade att ta sig till NHL i fjol. Har även gjort klart med finska NHL spelaren Antti Pihlström samt slitvargen Johan Andersson från Timrå. Jag tror Färjestad kan nosa på fjärdeplatsen men det räcker inte till final iår.

6. Luleå

Förra årets överaskning. Jag tror stenhårt på Luleå iår också. Har tyvär tappat poängmaskinerna Harju och Omark till ryska KHL men samtidigt ersatt dom med bröderna Abbott. Modig i målet hade en klart godkänd säsong förra året, men krävs lite mer iår om det ska räcka längre än kvartsfinal. Har även en bra backup målvakt i Gusten Törnqvist. Roger Rönnberg är sveriges bästa tränare enligt mig, finns ingen som driver på så bra i båset och visar känslor och framför allt så fick han ihop Luleå laget till ett topplag förra året. Hedström vänder tillbaka samtidigt som Västerås målkung Per Albrandt gör debut i laget. Luleå i Semifinal är inte alls omöjligt.

7. MoDo

Missade förvånansvärt slutspel förra året trots seriens bästa målskytt Per-åge Skröder. Finns vissa förklaringar till det också, super duon Sundström och Aasen blev tidigt skadade och då lämnades Skröder ensam.
Harri Lindell fick stå kvar i båset trots läget MoDo låg i, väldigt förvånansvärt..
Kan MoDo hålla sig ifrån skador ska slutspel inte vara några som helst problem. Har dock målvaktsproblem, 3 målvakter men inget solklart första val, Upp till bevis Roman Malek.
Peter Forsberg är med och spelar med MoDo för tillfället, tror dock inte att foten kommer hålla hela året men annars kan MoDo få elitseriens farligaste anfallstrio, eller vad sägs om Skröder - Forsberg - Aasen. Lägg där också till Per Svartvadet och Niklas Sundström.. MoDo kan bli farliga, men det gäller att Miloslav Horava får igång laget så som inte Harri fick i fjol.

8. Brynäs

slutade på en sjunde plats förra året, mycket tack vare målvaktsfenomenet Jacob Markström. Har tappat viktige Daniel Widing men samtidigt ersatt honom med två bra forwards, Eero Somervuori från FBK samt Magnus Kahnberg som behövde en nytändning efter en lite tyngre tid i Frölunda lägret senaste året. Brynäs saknar en riktig målskytt som Pavel Brendl var för ett par år sen. Viktigt att flera spelare kliver fram om Brynäs ska ta sig till slutspel, Men det gör dom tror jag.

9. Timrå

Timrå missar tyvär slutspel iår. Har tappat väldigt många spelare, bl.a Johan Andersson till FBK och Oscar Sundh till Hv71 och har inte fyllt tomrummet tillräckligt bra för att det ska räcka som ett slutspelslag. Nya målvakten Lindbäck är inget säkert kort.. Lindbäck spelade inte mycket i brynäs förra året, men när han fick chansen gjorde han det väldigt bra, Men är ändå ingen målvakt som ska bära Timrå. Fredrik Hynning bär tillsammans med Per Styf laget på sina axlar. Det blir en tung vinter i Sundsvall iår.

10. Skellefteå AIK

Hadelöv viktigt att ha kvar i målet. Har tappat 3 nyckelspelare i Niko Dimitrakos, Kent McDonell och Kimmo Koskenkorva. Har inte sovit på transfer marknaden vilket är väldigt viktigt för SAIK då dom tappat bra spelare. Några nyförvärv är backen Ivan Majesky från Linköping, Petr Tenkrat från Timrå samt Fredrik Ward från MoDo. Många var tveksamma om Skellefteå skulle ta sig till slutspel förra året, SAIK gav tillbaka en käftsmäll på alla som tvivlat på laget och tog sig till semifinal. Jag har dock svårt att tro att dom ska klara av det iår också, ingemansland för gulsvart iår är ingen högoddsare.

11. Rögle

Imponerade stort tidigt på säsongen förra året och var konstigt nog i serieledning en stund in på serien. Sedan svartade allt och Rögle hamnade i kvalserien som väntat. Man saknade sin målvakt Nihlstorp som skadade sig tidigt på säsongen och Jürgen Penker klarade inte av att hålla samma nivå som förste keepern. Nihlstorp är kvar iår och det är väll det ända som talar för Rögle. Kenny Jönsson har lagt av och det blir Rögles Begravning. Jag har själv sagt att Kenny är överskattad, men han betyder så mycket för laget och det blir tufft för skånelaget utan sin back. Rögle har även blivit av med poängmaskinerna Chris och Cameron Abbott samt Tjärnqvist till Djurgården.
Nej, annat än kvalserie vore en sensation.

12. Södertälje

Södertälje, det gör lika ont varje gång att tippa SSK sist i tabellen. Jag hoppas varje år att SSK ska få ihop ett etablerat lag som ska kunna ta sig till slutspel. Tyvär styr pengar allt. Tälje har en hyffsad målvakt - Björn Bjurling, men vad gör man när flera av lagets främsta spelare sticker. Umicevic, Kollar, Cibak, Kudroc, Benoit och Höglund. Det är inte lätt när man har det sämsta laget på papperet att kunna konkurera om en slutspelsplats, och i detta fall att behålla sitt elitseriekontrakt. Hoppas verkligen att Popovic får igång grabbarna och att spelarna visar hjärta. SSK har oslipade diamanter, se på Stefan Pettersson. Han var målkung i Hv men vart tog målen vägen i SSK? Videll ska ligga på minst 15 mål, samma sak med Klasen. Försvaret är nyckeln, SSK hade minus 43 i fjol. dags för backarna att kliva upp ett snäpp till annars blir det kolsvart för Södertälje denna säsong.

Daniel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0